Porrastilojen peruspesu – jokavuotinen riesa?

Peruspesu on porrassiivouksen perustukset, jonka varaan päivittäinen siivous rakentuu. Käytännössä se tarkoittaa, että vanha vaha pestään pois ja tilalle pannaan uusi vaha. Mutta onko tämä työ tehtävä joka vuosi?

Perinteisesti peruspesu on tehty 1-2 kertaa vuodessa. Tämä on kuitenkin vanhanaikainen ja turha tapa. Jos porrastilat pitää pestä joka vuosi perusteellisesti, päivittäinen siivous ei täytä tehtäväänsä. Vuosittainen peruspesu on ylimääräinen kuluerä. Lisäksi työstä aiheutuu asukkaille ylimääräistä vaivaa eikä jatkuva vesi porrastiloissa tee hyvää lattiapinnoille.

Emme myöskään suosittele niin sanottua kevytvahausta. Kevytvahaus tarkoittaa, että vahaa lisätään vanhan vahan päälle yleensä 1-2 kertaa vuodessa. Tällöin lattioita ei pestä vaan puhdistetaan kevyesti. Tämä johtaa kuitenkin usein siihen, että vahakerrosten väliin jää likaa.

 

Peruspesu 10-15 vuoden välein

Perinteisestä poikkeava tapa toimia kuitenkin on. Kun peruspesu ja vahaus tehdään kunnolla ja tilat pidetään siistinä ympäri vuoden, ei tarvetta vuosittaisille peruspesuille ole. Normaali väli peruspesuille voikin olla noin 10-15 vuotta ja silloinkin syynä on vahan kuluminen, ei likaisuus.

Vahaa ei koskaan kannata laittaa vanhan vahan päälle vaan ainoastaan puhtaalle lattialle.

Tavoitteemme Siivousmixissä on, että tilat ovat siistit ympäri vuoden. Peruspesu on keino, jolla tilat saadaan siistiin kuntoon, jota sitten ylläpidetään. Tarkoitus ei ole päästää tiloja kuntoon, joka vaatii pesun joka vuosi.

 

Ennen ja jälkeen peruspesun ja vahauksen juuri aloittamassamme kohteessa. Aikaisempi peruspesu oli tehty vain vuosi sitten. Seuraavan kerran pesu tehdään 10-15 vuoden kuluttua.

Miten tilat pidetään kunnossa?

Jotta jokavuotisilta peruspesuilta vältytään, lattiat on tietenkin pidettävä kunnossa. Tämä tehdään ylläpitosiivouksen ja tasanteiden koneellisen hoidon kautta.

Ylläpitosiivous tarkoittaa normaalia siivousohjelman mukaista siivousta. Ylläpitosiivous on siisteyden kannalta tärkein asia. Jos päivittäistä siivousta ei hoideta kunnolla, menee peruspesussa tehty työ hukkaan. Katso täältä tarkemmin mistä hyvä siivous koostuu.

Ylläpitosiivouksen lisäksi tasanteita hoidetaan nopeakierroksisella lattianhoitokoneella tyypillisesti 4-6 kertaa vuodessa. Koneellisen hoidon tarkoituksena on poistaa lattiasta kiinnittynyt lika, jota ei ylläpitosiivouksessa käsimenetelmin saada poistettua. Tällä menetelmällä vahapintaa saadaan vahvistettua ja suojattua sekä lattiaan saadaan kaunis kiilto. Lisäksi kova pinta hylkii likaa paremmin kuin pehmeä.

 

Miten perinteinen tapa tehdä peruspesu eroaa Siivousmixin tavasta?

 

 

Mikko Haarni
mikko.haarni@siivousmix.fi